Citronpaj med maräng

8 bitar

Glutenfri: Använd glutenfria kex till pajskalet
Förvaring/hållbarhet:
Förvaras i sin form inplastad, i kylskåp. Håller 3-4 dagar (utan maräng).

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme.
  2. Fyllning: Blanda kondenserad mjölk, citronsaft- och skal samt vaniljsocker i en skå Vänd ner ägg och äggulor. Rör försiktigt ihop till en slät blandning.
    * Låt fyllningen stå medan du gör pajskalet.
  3. Pajskal: Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul i din matberedare. Tillsätt sedan smöret och rör ihop. Häll smulet i en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Tryck sedan ut smulet till ett skal med undersidan av ett glas. Packa hå
  4. Grädda skalet mitt i ugnen i 12 minuter. Tag ut och häll i fyllningen, grädda sedan i ytterligare 15 minuter. Tag ut och låt svalna innan du ställer pajen i kylskåpet i minst
    1.5 h.
  5. Garnering: Vispa upp äggvitor och strösocker i en bunke över ett vattenbad, vispa för hand tills marängen nått en temperatur om 65° Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i en assistent tills marängen svalnat och blivit styv.
  6. Stjälp ner marängen i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa sedan marängen över kakorna. Bränn av innan servering.
  7. Toppa eventuellt med lite citronskal.

Ingredienser

Pajskal:

  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex

Fyllning:

  • 1 burk Törsleff’s sötad kondenserad mjölk
  • 1 dl citronsaft från färskpressad citron
  • rivet skal från 2 st. citroner
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2 äggulor

Garnering:

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Produkter i receptet

Alla produkter →