Citronpaj med maräng
8 bitar
Glutenfri: Använd glutenfria kex till pajskalet
Förvaring/hållbarhet: Förvaras i sin form inplastad, i kylskåp. Håller 3-4 dagar (utan maräng).
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme.
- Fyllning: Blanda kondenserad mjölk, citronsaft- och skal samt vaniljsocker i en skå Vänd ner ägg och äggulor. Rör försiktigt ihop till en slät blandning.
* Låt fyllningen stå medan du gör pajskalet. - Pajskal: Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul i din matberedare. Tillsätt sedan smöret och rör ihop. Häll smulet i en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Tryck sedan ut smulet till ett skal med undersidan av ett glas. Packa hå
- Grädda skalet mitt i ugnen i 12 minuter. Tag ut och häll i fyllningen, grädda sedan i ytterligare 15 minuter. Tag ut och låt svalna innan du ställer pajen i kylskåpet i minst
1.5 h. - Garnering: Vispa upp äggvitor och strösocker i en bunke över ett vattenbad, vispa för hand tills marängen nått en temperatur om 65° Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i en assistent tills marängen svalnat och blivit styv.
- Stjälp ner marängen i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa sedan marängen över kakorna. Bränn av innan servering.
- Toppa eventuellt med lite citronskal.